Veiligheid voor fietsers op de weg

In de eerste helft waren er meer doden door een ongeval met de fiets, en dat ondanks de daling van het totaal aantal verkeersdoden!

Vias Institute, het vroegere BIVV verkeersinstituut, kondigde aan dat het aantal verkeersdoden in Vlaanderen in de eerste helft van 2018 gedaald is tot een historisch dieptepunt. Maar de Fietsersbond constateerde dat er daarbij wel meer fietsdoden waren.

Er vielen 22 fietsdoden in de eerste helft van 2018 en dat zijn er 6 meer dan in 2017, gelijk aan een stijging van liefst 36,5 procent of bijna één fietsdode per week, merkte de Fietsersbond op. Het aantal ongevallen met letsels bij fietsers steeg met 3 procent. En dan moet je nog rekening houden dat bijlange niet elk (kleiner) ongeval wordt gerapporteerd aan de politie en dus niet in deze statistieken terechtkomt.

Het aantal gemotoriseerde voertuigen neemt steeds toe en de voertuigen worden ook veiliger. Fietsers blijven echter kwetsbaar in het verkeer. De Fietsersbond stelt vast dat de fietsinfrastructuur ook nauwelijks verbetert. Dat is een verklaring voor het groter aantal fietsslachtoffers.

Daarom vraagt de Fietsersbond om:

  • versneld en meer te investeren in veilige fietsinfrastructuur
  • bij wegenwerken steeds voor ogen houden dat het veilig is voor de fiets
  • onderzoek te voeren naar de oorzaak van de fietsongevallen om zo maatregelen hiertegen te kunnen nemen
  • te pleiten voor minder auto’s op de weg door bvb. slimme kilometerheffing

Zelf kan je ook al het nodige doen om veilig op de weg te gaan. Zo beschikken wij over een ruim assortiment fietshelmen, fietskledij, lichten, reflectoren,… Ook voor kinderen hebben we een kleurrijk assortiment.